K A E S T H E T I C S
Начало

За Нас

Процедури

Блог

Контакти

+359 888 017 111

бул. Цар Борис III Обединител 161 ет. 3

info@k-aesthetics.bg

CHEMICAL PEELING/ ХИМИЧЕН ПИЛИНГ

Химическият пилинг е козметична процедура, при която върху кожата се прилага химически разтвор, за да се предизвика контролирано излющване на епидермиса, разкривайки по-гладка, по-здрава кожа с равномерен тен. Разтворът, използван за химически пилинг, може да бъде съставен от различни киселини, включително гликолова киселина, салицилова киселина, трихлороцетна киселина (TCA) , фенол и др.

Химическият пилинг се използва за лечение на редица кожни проблеми, включително белези от акне, фини линии и бръчки, неравномерен тен на кожата, увреждане от слънцето и хиперпигментация. Процедурата може да се направи на лицето, шията, гърдите и ръцете.

Силата на химическия разтвор, използван за пилинг, определя дълбочината на пилинга. Повърхностните пилинги засягат само най-външния слой на кожата, докато по-дълбоките пилинги могат да проникнат в по-дълбоките слоеве на кожата. По-дълбоките пилинги обикновено осигуряват по-драматични резултати, но също така имат по-дълго време за възстановяване и могат да носят повече рискове и потенциални усложнения.

Важно е да се консултирате с квалифициран и опитен дерматолог , за да определите дали химическият пилинг е правилната процедура за вас и кой тип пилинг би бил най-подходящ за вашия тип кожа и проблем.

Киселините, които обикновено се използват за химически пилинг, включват:

  1. Гликолова киселина: Това е вид алфа-хидрокси киселина (AHA), получена от захарна тръстика. Тя е водоразтворима и лесно прониква в кожата. Гликоловата киселина се използва за леки до умерени пилинги.
  2. Салицилова киселина: Това е вид бета-хидрокси киселина (BHA), която е мастноразтворима и може да проникне по-дълбоко в порите на кожата. Салициловата киселина често се използва за лечение на акне и мазна кожа.
  3. Млечна киселина: Това е друг вид AHA, който се извлича от мляко. Тя е водоразтворима и по-малко дразнеща от гликоловата киселина. Млечната киселина често се използва за чувствителна кожа и пациенти с химически пилинг за първи път.
  4. Трихлороцетна киселина (TCA): Това е средно дълбок химически пилинг, който може да третира фини линии, бръчки и проблеми с пигментацията. TCA е по-силна киселина и изисква по-дълго време за възстановяване. 

Важно е да се отбележи, че химическият пилинг трябва да се извършва само от обучен специалист, тъй като неправилното използване на тези киселини може да причини сериозно увреждане на кожата.

Химическият пилинг обаче не е подходящ за всеки. Хората с определени медицински състояния, като активен херпес, екзема, псориазис или розацея, може да не са добри кандидати за химически пилинг. Бременните или кърмещите жени също трябва да избягват химическия пилинг. Освен това, хора с много чувствителна кожа или анамнеза за алергични реакции към продукти за грижа за кожата може да се наложи да избягват химически пилинг или да използват по-лек тип пилинг.

За да Ви е полезен и за да Ви предложи най-подходящите според нуждите и предпочитанията Ви стоки/услуги, като Ви спести в максимална степен време за търсене, този сайт използва бисквитки. Научете повече