K A E S T H E T I C S
Начало

За Нас

Процедури

Блог

Контакти

+359 888 017 111

бул. Цар Борис III Обединител 161 ет. 3

info@k-aesthetics.bg

ПЕПТИДИ

Пептидите се образуват от къси или дълги вериги аминокиселини, свързани помежду си. Когато се съединят в група от два-три-четири до десет аминокиселини, те образуват пептид от определен вид. Пептидите са по същество малки протеини. В грижата за кожата, пептидите се използват заради техните потенциални ползи за насърчаване на по-здрава и по-млада кожа.

Пептидите могат да имат различни ефекти върху кожата, в зависимост от тяхната специфична структура и функция. Някои общи предимства на пептидите в грижата за кожата включват:

 • Производство на колаген - Колагенът е протеин, който осигурява структурна подкрепа на кожата, като я поддържа стегната и еластична. Пептидите насърчават производството му и спомагат за намаляване на фините линии и бръчки и подобряване цялостната еластичност на кожата.
 • Производство на еластин - Еластинът е протеин, отговорен за поддържането на еластичността на кожата. Пептидите могат са засилят неговото производство и да спомогнат за подобряване на еластичността, устойчивостта и намаляване на увисването на кожата.
 • Задържане на влага - Някои пептиди имат овлажняващи свойства, което помага на кожата за задържането на вода. Това подобрява хидратацията, плътността и цялостната текстура на кожата.
 • Ефекти против стареене - Чрез насочване към специфични биологични процеси, участващи в стареенето на кожата, пептидите могат да помогнат за минимизиране на признаците на стареене и неравномерен тен на кожата.

Ефективността на пептидите може да варира в зависимост от конкретния пептид, неговата концентрация, формулировка и индивидуалните особености на кожата. Продуктите за грижа за кожата, съдържащи пептиди, могат да бъдат намерени в различни форми, включително серуми, кремове и маски.

Ако обмисляте да включите пептиди в рутинната си грижа за кожата, препоръчително е да се консултирате с дерматолог или медицински специалист, за насока въз основа на Вашите специфични нужди.

Ето най-често срещаните пептиди в козметиката и техните наименования:

 • Карнозин – дипептид, част от естествената антиоксидантна система на организма. Неутрализира молекулата на AGEs, която е отговорна за процеса на напреднала гликация – необратим процес, който променя структурата на колагена и води до неговото втвърдяване.
 • Медни пептиди (copper tripeptide-1) – има антиоксидантен и заздравителен ефект върху кожата. Стимулира производството на колаген, подобрява еластичността и спомага за изглаждането на фини линии и бръчки.
 • Глутатион – най-мощният антиоксидант, трипептид. Спомага избелването на кожата, чрез потискане на окислителния процес и производство на меланин.
 • Matrixyl 3000 (палмитоил трипептид-1) - пептид с лифтинг ефект, който се произвежда във фиброластите при увреждане на кожата и заздравява нейния матрикс. Стимулира ново производство на колаген тип I и II и фибронектин – важни за плътността и еластичността на кожата.
 • Аргирелин (acetyl hexapeptide-8) - синтетичен полипептид, подобен на ботулиновия токсин, който възпрепятства предаването на нервен импулс към мускула и намалява дълбочината на бръчките особено на челото и около очите.

За напълно завършена и цялостна грижа за кожата, пептидите се нуждаят и от „партньори“, които да допълнят тяхното действие и да осигурят на кожата точно това, от което има нужда.

Ето някои общи съставки, които често се комбинират с пептиди:

 • Хиалуронова киселина – задържа влагата в кожата, което в комбинация с пептиди, може да подобри хидратацията, плътността и цялостния вид на кожата.
 • Антиоксиданти (витамин С, витамин Е, екстракт от зелен чай, ниацинамид) – предпазват кожата от увреждане, от свободните радикали и в комбинация с пептиди засилват ефектите против стареене и избистряне на тена.
 • Ретинол – форма на витамин А, с доказани ползи против стареене. Комбиниран с пептиди, допълнително подобрява производството на колаген и подобрява текстурата на кожата, намалявайки фини линии и бръчки.
 • Серамиди, масло от шеа и натурални масла – помагат за овлажняване и подхранване на кожата, създават защитна бариера и повишават ползите от пептидите.

Освен мануално, под формата на серум, крем или маска, пептидите могат да се доставят в кожата и с помощта на различни устройства и апарати за грижа за кожата. По този начин се подобрява абсорбцията и ефективността на продуктите, съдържащи пептиди.

Ето няколко примера: 

 • Microneedling – създава микроканали на повърхността на кожата, което позволява по-добро проникване и ефективност на въведените съставки. Стимулира производството на колаген и еластин.
 • Електропорация – безиглена мезотерапия, увеличава пропускливостта на кожата и предизвиква отваряне на протеиновите канали, което позволява по-лесно и дълбоко проникване на продуктите.
 • Ултразвукови устройства – стимулиране на кръвообръщението, по-дълбоко проникване на съставките, ускоряване на регенерацията.
   

За да Ви е полезен и за да Ви предложи най-подходящите според нуждите и предпочитанията Ви стоки/услуги, като Ви спести в максимална степен време за търсене, този сайт използва бисквитки. Научете повече